2014. május 19., hétfő

K-POP gyorstalpaló

Ez a cikk pontosan azoknak fog szólni, akiknek halvány gőze sincs arról, hogy mi az a K-pop, azon kívül hogy a Gangnam Style-al kapcsolatban szokták említgetni ezt a kifejezést, és hogy valami ázsiai cuccról van szó. Felszínes, nagyon dióhéjban összefoglaló dolgokat fogok írni, amelyek pont arra elegek, hogy legyen némi kialakult fogalmad, ha hallod ezt a szót. Szóval: Mi is az a K-pop?

A K-pop kifejezés a KOREAI POP rövidítése. Tehát: nem japán, nem kínai, hanem DÉL-KOREÁRÓL van szó. Ebben az országban alakult ki egy olyan zenei kultúra, mely önálló műfajjá nőtte ki magát.

De mégis mitől más a koreai pop a többi poptól? Miért lett önálló műfaj?

Olyan sajátosságokkal és jellegzetességekkel rendelkezik, amelyek csaknem minden koreai pop előadóra ráhúzhatóak. Itt nem csak kifejezetten zenei jellegzetességekről beszélünk, hanem az egész iparnak a struktúrájáról, az előadók produkcióiról, klipjeiről. Épp ezért, a K-pop nem csupán a zenéről szól, hanem majdhogynem ugyanolyan fontos szerepet játszanak a videoklipek, a fellépések, sőt, maga a kézzel fogható album is. Erről olvashatsz kicsit később.

Zenei anyagában nem különbözik túl sokban pl. az amerikai poptól. Ezen a zenei műfajon belül is többnyire elektronikus, hip-hop, r&b, soul elemek keverednek, néha rock és funky is. A zenei paletta egészen színes. Némely szám egyszerű harmóniákból áll, könnyed, de valamelyik egészen komplikált, összetett zenei elemekből van felépítve.
A dalszöveg szinte mindig koreaiul van, néha egy-egy angol kifejezéssel megszínezve. Nyilvánvalóan ez is egy olyan tényező, ami meghatározóan megkülönbözteti a többi poptól a K-popot. Itt is találhatunk mélyebb, és kevésbé mélyebb tartalmú dalszövegekkel rendelkező számokat. Általánosságban mondhatjuk, hogy a legtöbb k-pop szám a szerelemről szól, de mielőtt így gondolnátok, nem az összes. Valamelyiknek csak kifejezetten a szórakoztatás a célja, a bulizás, valamelyiknek pedig a mondanivalója. Itt is képbe jön számunkra a vizualitás, amely a K-popnak egy fontos eleme.
Azonban mielőtt ebbe belemennénk, egy-két szót említek arról, hogy általában mi jellemző egy K-pop előadóra, hogyan is alakulnak ezek a csapatok, és mitől függ, hogy milyen produktumot is hoznak létre pályafutásuk során.

A K-pop iparán belül cégek működnek, akik felfedezik azokat a tehetségeket, akik alkalmasak lennének arra, hogy egy nap csillogó IDOL váljon belőlük - így hívják a K-pop világában a már befutott, híres sztárokat. Meghallgatásokat rendeznek - általában 14 év körül szoktak járni a fiatalok meghallgatásra, de van hogy akár már 12 évesen is bevesznek egy-egy fiatalt - és aki tetszik nekik és úgy látják tehetséges (általában vagy táncban, vagy éneklésben kell kiemelkedőnek lenni), azt felveszik, és évekig tanulhatja a pop-előadóművészet csínját-bínját. Énekórákat kapnak, kemény táncórákon esnek át mindannyian, és egyéb képzéseken amelyre szükségük lehet. Ez egy nagyon kemény meló a számukra, mert mindezt rendes iskola mellett teszik - na meg csak elég gondolnotok arra, hogy sztereotipikusan mi az, ami jellemző az ázsiai mentalitásra.
Azonban még így sincs lepecsételve, hogy belőlük sztár lehet. Csak akkor válogatják be az adott fiatalt egy következőleg induló csapatba, ha nagyon keményen dolgozik, és kiemelkedő a teljesítménye.
Igen, így működik ez. A cég úgy állítja össze saját maga ezeket a csapatokat -előfordul, hogy szóló előadót is -, a legjobb kvalitású tanoncokból. Általában már előre megvan a következőleg induló csapat kialakított imidzse, neve, stílusa, amelyen belül ők működni fognak.
Egy-egy ilyen új csapat indulásánál már előre beharangozzák őket, és egy adott időpontban debütálnak, azaz megtörténik első élő koncertjük, kiadják elő videoklipjüket, albumukat.
Erről lehetne még írni többet, de úgy hiszem ennyi bőven elég, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan jönnek létre a K-pop előadók.

Pályafutásuk során mindig egy-egy újabb koncepcióval állnak elő. Ez a koncepció magában takarja az egész megjelenítendő album (vagy mini-album, esetleg single, mindegy mi az) stílusát. Itt jön elő az, hogy a K-pop koránt sem csak zenéről szól. Egy albumhoz ugyanúgy hozzátartozik a videoklip, amely rettenetesen igényesen van megcsinálva, és szorosan kapcsolódik az album "fő számához". Az előadók kinézete, ruházata is a koncepcióhoz kapcsolódik, sőt, az album borítója és a benne található képek, fotósorozatok is.
A k-pop éltető eleme a TÁNC. A koncepció egyik legfontosabb eleme magán a zene számon kívül az ahhoz tartozó koreográfia. Ezek az előadók sokszor sima tánccsapatokat megszégyenítő profizmussal tudják előadni a sokszor rettenetesen  nehéz koreográfiákat, amelyeket profi koreográfusok tanítanak nekik (olyanok pl., akik Michael Jacksonnal dolgoztak együtt) és ezek nagyon látványosak tudnak lenni.
Hogy mi jellemző ezekre a klipekre? Nos, ez magától a banda stílusától is függ, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy színesek, erőteljesek, látványosak. Az előadónak csaknem minden koncepciónál más kinézete van. Sokszor láthatunk színes hajakat, erős sminkeket, extrém ruházatokat. Ezek igazán meghökkentőek lehetnek elsőre azok számára, akik nincsenek hozzászokva.

Az előadók különböző koreai zenei műsorokban adják egy-egy koncepció fő számát sorozatosan, melyekért díjat nyerhetnek. A működő cégek K-pop előadói kapcsolatban vannak egymással, és van, hogy kollaborációt csinálnak, vagy különböző műsorokban együtt szerepelnek. Persze a felszín alatt nagy versengés megy, de mindez nem az előadókról szól, hanem a cégekről. Mindent a cégek mozgatnak. 
A K-pop előadók sokszor nem csak a csapatukban dolgoznak mint előadó, hanem a cégek színészi állást, rádiós állást, műsorvezetői állást adnak számukra, esetleg egy-egy valóságshow-ban szerepelhetnek a csapatban való tevékenykedésük mellett.
Pont ezeknek a munkáknak köszönhető az is, hogy a K-pop előadóknál nem csak a szakmai produktum, de maga a személy milyensége is fontos tényező. Ezekben a műsorokban előkerül az idol maga, individuálisan. Éppen ezért, nagy befolyással lehetnek a rajongóikra, és ennek következtében ügyelniük kell arra, milyen példát mutatnak. Egy K-pop előadó mondjuk az amerikai poppal szemben nem engedheti meg magának, hogy drogozik, iszik, másokat bánt, azaz rossz példát mutat. Sőt: szinte még egy káromkodás sem megengedett a számára.  Szerintem ez az egyik legsajátosabb tulajdonsága a K-popnak, és egyáltalán nem baj, mert jó hatással van a fiatalokra.

A K-pop műfajának rengeteg rajongója van, nem csak Ázsiában, de a világ minden táján. És akármennyire is idegen a legtöbb embernek, itthon is létezik egy réteg, aki él-hal ezért a műfajért. A rajongókban hatalmas szeretet tud élni az előadók iránt, nem csak a zene miatt, hanem maga az előadók miatt is. A fentebb említett műsorok alatt egészen jól megismerhetjük az előadó személyiségének egy részét, ami természetes, hogy reálisan nézve lehet, hogy nem teljesen igaz, és tényleg csak egy része, de bennünket megnyugtat és szórakoztat. Sokaknak ad például erőt az, hogy a kedvenc előadója milyen kitartóan dolgozik. Tény az is, hogy sok fiatal a K-popnak köszönhetően sokkal nyitottabb lett, és elfogadóbb.

A rajongók között rendkívül nagy az összetartás, nem csak országon belül, hanem az egész világon. Az internetnek köszönhetően kapcsolatban tudnak lenni egymással. A k-popnak köszönhetően az ember kénytelen sokszor angolul tájékozódni, és ez segít a nyelvtanulásban is. Külföldi a külföldivel angolul kommunikál.

Nagyjából ennyi, amit most így tudtam írni nektek rögtön. Ennél azért többről van szó, de ennyi bővel elég annak, aki csak megismerkedés szintjén szeretne megtudni pár infót a K-popról.
És most jöjjön néhány gyakran ismételt kérdés, ami bizonyára benned is felötlött, mikor megnézted életed első K-pop videóját (a Gangnam styleon kívül).

Ezek melegek?

Nem.

Ez nem is olyan, mint a Gangnam Style...

Nem hát. PSY valóban K-pop előadó, de ő csak egy a sok közül. Ő egy polgárpukkasztó fricska, egyáltalán nem jellemzi kifejezetten a K-pop műfaját a Gangnam Style, amelyet olyan sokan ismernek. Egyedül talán az, hogy jellegzetes koreográfia van benne, és hogy színes a klip - na meg hogy koreai.

Nem is érted, miről énekelnek!

Nem hát, mert nem vagyok koreai anyanyelvű, és nem is tanultam. Viszont még szerencse, hogy léteznek fordítók, akiknek köszönhetően megtudhatjuk, miről szól a dalszöveg. Ilyen egyszerű.

HOGYAN tudod őket megkülönböztetni? De hát mind egyformák!

Elsőre mindenkinek egyformának tűnnek, de idővel, ahogy egyre többször nézed meg a klipet, meg több klipet nézel tőlük, infókat gyűjtesz róluk, tökéletesen tudni fogod hogy ki kicsoda.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése